osnovna skola branko copic naslovna
Некад и сад | О Бранку Ћопићу | Ученици | Запослени | Родитељи | Кодекс понашања
Календар| Звоно| Распоред-Учитељи| Распоред-Наставници| Распоред-изборни| Распоред писмених провера | Отворена врата| Библиотека| Прод. боравак

nekad i sad abakusnekad i sad racunar

 

 

Школа некад и сад

 

НЕКАД


Основна школа “Бранко Ћопић” почела је на време са радом 2.IX 1985. године, али је званично отворена 14.X 1985. године у склопу свечаности поводом Дана ослобођења Раковице.


prvi radni dan
2.9.1985. Први радни дан


Школу је отворио Ратко Бутулија, потпредседник Скупштине града. Други септембар 1985. године био је необично сунчан дан. Испред школе гомиле земље, неуређен прилаз, неограђено двориште, али и велики број ученика. Сви они који су били путници и прекобројни у другим школама данас су испред своје школе. Радови на уређењу школског дворишта окончани су крајем септембра. Тих првих септембарских дана из школе је подједнако допирао жагор деце и зујање машина. Машине су обављале своје завршне радове. Једни другима нису сметали.

svecano otvaranje skole
Свечано отварање школе

ИМЕ ШКОЛЕ


У име својих другова и другарица Влада Јовановић, ученик III разреда, обратио се присутнима: “Дозволите да Вам у име 1600 ученика основног школског узраста који путују из нашег насеља на Лабудово брдо у препуњену школу “14. октобар” захвалим што сте положили камен темељац нове школе. Желим да замолим градитеље ове школе да се потруде да школу што пре заврше.У име пионира, мојих другарица и другова, предлажем да нова школа носи име Бранка Ћопића, човека који је знао ведрином свога духа да проникне у свачију душу и створи атмосферу пуну оптимизма. Људи одлазе, али остају њихова дела да причају о њима. Дело Бранка Ћопића остаће вечно са нама”.


Vlada Jovanovic
Владо Јовановић

 

 ИЗГРАДЊА ШКОЛЕ


Седамдесетих година двадесетог века, између Жаркова и Петловог брда, на месту где су некада били виногради и њиве, формирано је насеље Видиковац. Раковица, средње развијена општина, градила је стамбене зграде и станове додељивала младим породицама. Насеље се врло брзо ширило. Повећавао се број становника. Крајем седамдесетих насеље је имало своју Месну заједницу “Видиковац”, а 1985. године насеље добија Дечји вртић “Душко Радовић” и Основну школу “Бранко Ћопић”.


izgradnja skole
Место изградње школе


Како се насеље Видиковац осамдесетих година нагло ширило, тако је најближа Основна школа “14. октобар” имала све већи број ученика. 1983. године Основна школа “14. октобар” имала је преко 2600 ученика. Радила је у три смене са 76 одељења. Свако одељење је имало више од 35 ученика. У једном периоду, због просторне немогућности да прими толики број ученика, настава се изводила у Пионирском граду. Тако су ученици свакодневно аутобусима одвожени у Пионирски град, а по завршетку наставе враћани пред школу. Ученици из Скојевског насеља наставу су похађали у Основној школи “Никола Тесла”. Многи ученици су били уписани у неке градске школе. Сви заједно су били путници, а путовали су ради знања јер у њиховом окружењу није било школе. 1983. године Видиковац је био право градилиште. Ницали су солитери. У тој експанзији раста насеља, потреба за школом наметнула се као неминовност.


podrska
Подршка изградњи школе

Радомир Цмиљановић, тадашњи председник СО Раковица, на једном од састанака са својим најближим сарадницима донео је одлуку да се на Видиковцу сагради школа. Одлука је донета почетком 1983.  године. Вуковић Живота који је тада био секретар Скупштине ОСИЗ основног образовања Раковице, добио је задужење да у што краћем року прибави урбанистичку дозволу и план парцеле на којој ће бити изграђена школа.
Школу је пројектовала Снежана Бонић, архитекта. Извођач радова: Грађевинско предузеће “Трудбеник”. Инвеститор: Општина Раковица. Сама зграда без намештаја, коштала је 30.000.000,00 ондашњих динара. Камен темељац положен је 7. априла 1984. године. Изградња је трајала годину и по дана. Грађевинска фирма “Трудбеник” радове је извела у уговореном року.


cika Djole
Чика Ђоле – Пословођа градилишта

Зграда Основне школе “Бранко Ћопић” знатно се разликовала од постојећих школа у граду. Био је то модеран објекат у фасадној цигли са белим куполама у кровној конструкцији. Саграђена је већим делом у три нивоа, наменски функционална са 32 простране и светле учионице, широким холовима, фискултурном салом, трпезаријом, са 19 мањих кабинета за потребе наставника, свечаном салом, библиотеком, зборницом, просторијама за административне потребе, као и остале неопходне нуспросторије. Школска зграда са двориштем укњижена је на парцели 12763/4 у Партизанској улици број 73. У регистар је званично уписана 12.03.1986. под називом Основна школа “Бранко Ћопић” Београд, Партизанска 73. Делатност: образовно-васпитна. Школа располаже са 6.388 m2 корисног простора, а двориште има 22.579 m2.


skola na kraju izgradnje
А овако је изгледало на крају. Или на почетку...

 

Priredba otvaranje skole
Приредба поводом отварања школе

САД

Физичка активност и здравље ученика су услов сваког другог здравља, напретка и учења. У том смислу 2007. године направљен је значајан искорак у добром смеру, изградњом спортских терена у школском дворишту. То је омогућило квалитетнију наставу физичког васпитања и изборног предмета изабрани спорт. Такође, добијањем осветљења спортских терена у школском дворишту иза школе, 2010. године, захваљујући Секретаријату за стамбено- комуналне послове – Управи за енергетику, ученици сада могу да се баве спортом и у вечерњим часовима.
Школа је располагала једним Мини-пич тереном за мали фудбал, донацијом УЕФА-
е, који се налазио у лошем стању. Крајем школске 2010/11. и почетком 2011/12. године,
Општинска управа је омогућила донацију реконструкције дотрајалог Мини- пич терена у мултифункционални терен.

skolski teren
Школски терен


У пролеће, 2011. године, уређено је зеленило у школском дворишту, уз помоћ Градског зеленила Београд, када је уклоњено 8 сувих и орезано преко 250 стабала дрвећа. На платоу испред улаза у Школу, током лета 2011. године, појачано је осветљење, од стране Управе за енергетику града Београда.

slika skole zadnji ulaz slika skole prednji ulaz

Данас Школа располаже са укупно 5.504,83 m2 корисног простора и то: 29 наставних учионица, 19 наставничких кабинета, 4 канцеларије, 1 зборницом, 1 библиотеком, 2 радионице за ТО, 1 медијатеком, 19 санитарних чворова, 2 купатила, 1 фискултурном салом, 2 посебне просторије (архива и разглас), 1 амбулантом, 2 магацина, 2 свлачионице, 1 подстаницом и склоништем. Употребом савремених наставних средстава и опреме и примењивањем савремених облика и метода рада, квалитета наставног процеса је подигнут на висок ниво . Наставу тренутно похађа 1447 ученика, а традиција добрих резултата на такмичењима и успеха у даљем школовању се наставила.

Добробит за школу и олакшање, је новоподигнута црква из 2008. године, па се звуци школског и црквеног звона често спајају у светлост знања, лепоте и духовне надмоћи.

hram svetog preobrazenja gospodnjeg na vidikovcu
Храм Преображења Господњег 

skola glavni ulaz
Школа данас